La UdL lidera el major projecte de recerca sobre pandèmies i educació científica de la convocatòria PANDÈMIES 2020

  • Investigadors de la UdL i dels centres CERCA Agrotecnio i IRBLleida organitzaran conferències, tallers de formació pràctica i taules rodones sobre la COVID-19 i la salut
  • Finançat amb 350.000 euros, el projecte IlerCOVID utilitzarà dades reals i recursos científics per a millorar l’Educació per a la Salut a la comarca del Segrià

Lleida, 21 de juny de 2021. La Universitat de Lleida (UdL) lidera el major projecte de recerca sobre pandèmies i educació científica finançat per la convocatòria PANDÈMIES 2020 de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya. El projecte IlerCOVID.‘Educació i comunicació amb base científica per a combatre la COVID-19 i futures pandèmies’, ha estat presentat avui a la Sala d’Actes de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA) per Paul Christou, Professor d’Investigació ICREA, investigador principal del grup de recerca de Biotecnologia Vegetal Aplicada de la UdL- Agrotecnio i responsable de la iniciativa. Amb el major pressupost dels 35 projectes acceptats a la convocatòria, 350.000 euros, i una durada de 18 mesos, IlerCOVID se centrarà en el concepte d’Educació per a la Salut per millorar l’educació científica al Segrià.

“IlerCOVID és una proposta multidisciplinària que combina la intel·ligència artificial, la biotecnologia, la medicina, la infermeria, l’educació i la comunicació per a fer front a les pandèmies actuals i futures utilitzant evidències basades en la ciència”, ha explicat Christou. El projecte, en el qual participaran investigadores i investigadors de diferents departaments de la UdL i dels centres CERCA (Centres de Recerca de Catalunya) Fundació Centre de Recerca en Agrotecnologia (Agrotecnio) i l’Institut de Investigació Biomèdica de Lleida (IRBLleida), generarà dades i recursos científics per a explicar conceptes centrals de les pandèmies actuals i futures a la població dels 38 municipis del Segrià de manera senzilla i participativa. A través de xerrades, tallers pràctics i taules rodones, els investigadors d’IlerCOVID involucraran a la ciutadania en la presa de decisions sobre salut amb una visió crítica basada en l’evidència.

Ciència ciutadana per a millorar la salut

El projecte s’estructura en diferents àrees que aborden aspectes científics, activitats de comunicació i educació. En primer lloc, IlerCOVID utilitzarà la intel·ligència artificial per a generar dades i crear un algorisme capaç de monitorar l’evolució de la COVID-19 i anticipar-se a futures pandèmies. “Aquest model el posarem a la disposició de professionals de la política, la medicina i l’epidemiologia perquè puguin basar les seves decisions en dades reals”, ha confirmat un dels responsables d’aquest àmbit del projecte, el professor del departament de Ciències Mèdiques Bàsiques de la UdL i investigador de l’IRBLleida, Rui Alves, que es dedicarà a aquesta área juntament amb el catedràtic del departament d’Informàtica i Enginyeria Industrial de la UdL, Carlos Ansótegui.

Així mateix, Teresa Capell (catedràtica del departament de Producció Vegetal i Ciencia Forestal de la UdL i investigadora d’Agrotecnio) i Manuel Portero (catedràtic del departament de Medicina Experimental de la UdL i investigador de l’IRBLleida) han explicat altres aspectes innovadors d’IlerCOVID. En aquest sentit, el grup de Biotecnologia Vegetal Aplicada treballarà amb una varietat d’arròs del Delta de l’Ebre (arròs Bomba) en la qual intentaran expresar els antígens recombinants S1 i RBD per a produir molècules que es puguin utilitzar com a candidat a vacuna de la COVID-19. Aquestes molècules també es podran utilitzar per tal de crear un prototip de kit de detecció d’anticossos de COVID-19 senzill i barat. Capell ha avançat que convidaran a la població del Segrià de totes les edats a participar en el desenvolupament d’aquest kit, d’acord amb el concepte de “Ciència Ciutadana” en el que es basa IlerCOVID.

Per últim en aquest àmbit, els doctors Manuel Portero i Francesc Purroy (professor del departament de Medicina de la UdL i investigador de l’IRBLleida) se centraran en la caracterització de les deficiències neurològiques a llarg termini entre els pacients de la malaltia.

Finalment, Manel Ibáñez (professor del departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl de la UdL), Judith Roca (degana de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la UdL) i Sofía Sánchez (responsable de Comunicació d’Agrotecnio) organitzaran xerrades en els municipis del Segrià per tal d’abordar conceptes científics bàsics relacionats amb la COVID-19. A més, desenvoluparan un museu virtual que explicarà visualment les pandèmies a través de la història. “Davant l’auge de la desinformació en les xarxes socials i els moviments negacionistes, veiem la necessitat de posar-nos al servei de la informació per a desmentir notícies falses que poden desencadenar riscos reals per a la salut”, ha conclòs Christou.

El projecte IlerCOVID, que arrenca aquest mes de juny, compta fins ara amb la implicació de la Cambra de Comerç i el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Lleida. Els responsables preveuen sumar a la iniciativa a l’Ajuntament de Lleida, la Diputació i altres entitats públiques i científiques per a projectar el seu model multidisciplinari a altres punts de l’Estat i internacionalment.

Participen
Financien