El projecte IlerCOVID inicia els tallers científics per a estudiants: ‘Aprenem a produir vacunes en plantes’

  • Als tallers, de 8 hores de durada, els joves poden participar en el desenvolupament d’un prototip de vacuna i de kit de detecció de COVID-19 amb molècules dels SARS-CoV-2 generades en plantes d’arròs
  • Els tallers acolliran a més de 400 estudiants de Secundària, Batxillerat i Formació Professional del Segrià al llarg del 2021 i 2022

El projecte IlerCOVID.’Educació i comunicació amb base científica per a combatre la COVID-19 i futures pandèmies’ de la Universitat de Lleida (UdL), ha començat avui la seva agenda de tallers científics ‘Aprenem a produir vacunes en plantes’, adreçats a estudiants de Secundària, Batxillerat i Formació Professional de la comarca del Segrià. L’objectiu dels tallers és fer partícips als joves del desenvolupament d’un prototip de vacuna i d’un kit de detecció del virus SARS-CoV-2 (que produeix la malaltia de la COVID-19) amb molècules generades en plantes d’arròs modificades genèticament. Aquests tallers, de 8 hores de durada i que es duran a terme a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA), acolliran a més de 400 estudiants durant els anys 2021 i 2022.

La proposta educativa ‘Aprenem a produir vacunes en plantes’, organitzada per membres del grup de recerca de Biotecnologia Vegetal Aplicada de la UdL, la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social (FEPTS), la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia (FIF), s’ha gestionat amb els centres educatius mitjançat l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE). Així IlerCOVID, una iniciativa finançada pel Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, ha inaugurat avui amb la visita de l’Institut d’Educació Secundària Màrius Torres de Lleida, el primer dels seus 15 tallers. “Amb aquesta proposta, els investigadors i investigadores fem juntament amb els joves i en temps real algunes de les tècniques de modificació genòmica en plantes que utilitza la indústria farmacèutica per a crear una vacuna, en aquest cas de la COVID-19, a més de fomentar el debat sobre aquestes i ajudar a aclarir conceptes”, ha expressat Teresa Capell, investigadora sènior del grup de Biotecnologia Vegetal Aplicada de la UdL.

Les 8 hores de durada dels tallers es divideixen en dues sessions. En la primera, els alumnes treballen en la tècnica d’extracció d’ADN d’una planta d’arròs transformada genèticament per a expressar les proteïnes S i el domini RBD del SARS-CoV-2. Posteriorment, en la segona n’empraran l’ADN obtingut per a fer una PCR que ajudi a detectar la presència d’aquestes molècules i confirmar que la planta les està expressant correctament. Durant la seva realització, els alumnes podran saber quin és el procés de generar molècules de virus en cèl·lules vegetals, els avantatges de les vacunes produïdes en plantes i les seves aplicacions actuals en l’àmbit de la salut.

Per a avaluar el coneixement científic adquirit, els alumnes respondran enquestes abans i després de la realització del taller que ajudaran als membres de la UdL a proposar noves metodologies d’educació STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques) a les aules.

Eines educatives per a tot el Segrià

Sota el lema ‘Fem Recerca, Fem Salut’, IlerCOVID és un projecte multidisciplinari de recerca amb un destacat component d’educació científica que vol arribar a tota la població del Segrià. Per a aconseguir-ho, dins de la iniciativa es crearan diferents eines educatives. A més de celebrar els tallers educatius amb els estudiants, els investigadors faran enquestes per a conèixer les preocupacions de la població del Segrià respecte a la pandèmia utilitzant una eina anomenada ‘Educació per a la Salut’. Mitjançant les seves respostes, els investigadors visitaran diferents municipis del Segrià per fer xerrades i donar solucions a aquestes preocupacions. Paral·lelament, el projecte està desenvolupant un museu virtual que recull les pandèmies al llarg de la història per a mostrar els aprenentatges obtinguts des d’una perspectiva artística i científica.

Participen
Financien